Home > Behandelingen > Huidtherapie > Oedeemtherapie

Oedeemtherapie

Inhoud

Wanneer je last hebt van oedeem (vochtophoping) kun je voor behandeling hiervan bij de huidtherapeut terecht.

Wat is oedeem?

Oedeem is een vochtophoping in het weefsel. Dit zie je bijvoorbeeld vaak in de onderbenen, maar kan in het hele lichaam voorkomen. Er zijn verschillende soorten oedeem, te weten: veneus oedeem, lymfoedeem en lipoedeem. Dit artikel gaat specifiek over de behandeling van lymfoedeem.

Hoe ontstaat lymfoedeem?

Lymfoedeem kan op verschillende manieren ontstaan. Er wordt een onderscheid gemaakt in primair lymfoedeem (aangeboren) en secundair lymfoedeem (als gevolg van een bijvoorbeeld aandoening, behandeling of ander trauma).

Bij primair lymfoedeem is sprake van een afwijking in ofwel de aanleg van het lymfesysteem, of de aanmaak van lymfevocht.

Secundair lymfoedeem ontstaat wanneer er door bijvoorbeeld een operatie of trauma schade optreedt aan het lymfestelsel, waardoor het lymfevocht niet meer normaal kan worden afgevoerd. Hierdoor wordt de druk in de vaten zo hoog, dat het lymfevocht uit de vaten treedt en zich ophoopt in het (onderhuids)weefsel.

Hoe wordt oedeem behandeld?

Oedeemtherapie door een huidtherapeut bestaat uit een combinatie van verschillende technieken. Het uiteindelijke behandelplan wordt tijdens het intakegesprek met u vastgesteld. Mogelijke behandelingen zijn:

  • Ambulante compressietherapie (zwachtelen). Er worden rekbare zwachtels aangebracht om het aangedane gebied. Deze behandeling wordt vaak als eerst ingezet om het oedeem terug te dringen.
  • Manuele lymfedrainage. Door middel van een speciale massagetechniek worden de lymfevaten gestimuleerd om het vocht op te nemen en af te voeren. Verhard weefsel (fibrose) wordt op een speciale manier gemasseerd, waardoor de verklevingen verminderen en het weefsel versoepelt.
  • Aanmeten van steunkousen. Wanneer de afname van het oedeem is gestabiliseerd, wordt een steunkous (of ander compressiehulpmiddel zoals een hemd of broek) aangemeten om het effect te behouden. De steunkous dient dagelijks gedragen te worden.
  • IPC therapie. Het is mogelijk om tijdens de behandelingen óf in uw thuissituatie, gebruikt te maken van IPC therapie. IPC staat voor Intermitterende Pneumatische Compressie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een speciaal manchet met verschillende kamers, welke één voor een worden opgeblazen met lucht door een compressiepomp. Er ontstaat zo een pompende massage welke ervoor zorgt dat het lymfoedeem wordt afgevoerd.

  • Endermologie. Voornamelijk indien er sprake is van verklevingen in het weefsel, kan endermologie onderdeel van het behandelplan zijn. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een apparaat wat een vacuüm creërt, en zo de huid als het ware ?optilt?. De rollers op de kop masseren de huid en met name het onderhuids bindweefsel (waar de verklevingen vaak gelokaliseerd zijn).

  • Lymfetaping. Door het op een specifieke manier aanbrengen van medische tape, is het mogelijk het lymfesysteem te ondersteunen het oedeem af te voeren.
  • Zelfmanagement. Uw huidtherapeut zal u altijd voorzien van leefstijladviezen, oefeningen en tips waardoor u zelf thuis actief kunt bijdragen aan de vermindering van uw klachten.

Plan een intake