Home > Uitgelicht > Alle feiten over Striae

Alle feiten over Striae

Last van Striae? Je bent niet de enige, volgens een onderzoek van Goldman komt het bij 90% van de zwangere vrouwen voor. Ook bij jongeren die een groeispurt doormaken, zie je het bij ongeveer 70% van de tienermeisjes en bij ongeveer 40% jongens, volgens de onderzoeksresultaten van Groot & Toonstra uit 2020. Wil je meer weten over striae (ook wel bekend als: stretch marks of striemen) dan ben je hier op de juiste pagina. Je leest hieronder wat striae is, bij wie het nog meer voorkomt en welke behandelopties er zijn.

Hoe ontstaat Striae?

Hiervoor meer over de anatomie van de huid. De huid bestaat uit drie lagen: de opperhuid, de lederhuid en het onderhuidse bindweefsel. Striae ontstaat door het snel uitrekken van de huid, hierbij is de lederhuid ingezonken en minder dik. Er zijn twee vormen van striae en ze zijn beide makkelijk te herkennen volgens Ud din in 2015:

  • Striae Rubra (SR) wordt ook wel het beginstadium van striae genoemd. Hierbij zijn de uitrekkingen van de huid verhoogd en rood van kleur door de sterke doorbloeding. Dit kan enkele maanden aanhouden voordat het overgaat in een permanentere vorm.
  • Striae Albae (SA) wordt ook wel het eindstadium van striae genoemd, hierbij zijn de uitrekkingen door de verminderende doorbloeding van de huid niet meer rood en verhoogd, maar juist lichter van kleur en naar binnen getrokken. De permanente eindvorm van striae ziet er dus uit als een ingezonken langgerekt litteken.
Striae rondom heup
Striae rondom heupen

Striae wordt als een chronische huidaandoening gezien, omdat het niet zomaar verdwijnt.

Bij wie komt Striae voor?

Striae ontstaat door het snel uitrekken van de huid en komt volgens onderzoek van Ud din in 2015 voor bij:

  • jongeren door een groeisprong tijdens de puberteit
  • zwangeren door een snel groeiende buik
  • mensen die in een hoog tempo aankomen of afvallen
  • chronisch gebruik van corticosteroïden in de vorm van een crème
  • de ziekte van Cushing
  • erfelijke aanleg

Kan Striae behandeld worden?

Zowel Striae Rubra als Striae Albae kunnen behandeld worden. Voor Striae Rubra geldt dat de behandeling eenvoudiger is door de sterke doorbloeding en omdat de littekens nog niet volledig gevormd zijn.

Voor behandelingen kun je bij zowel een dermatoloog als een huidtherapeut terecht. Een huidtherapeut biedt onderstaande behandelingen:

  • laserbehandelingen
  • bindweefselmassages
  • lichttherapieën
  • chemische peelingen
  • radiofrequentie behandelingen
  • microdermbrasie behandelingen
Striae behandeling met laser

Volgens onderzoek van Mysore & Lokhande in 2019 zorgen deze behandelingen voor afname van de bloedvaten, vooral bij Straie Rubra, zodat de roodheid van de huid wordt weggenomen. Ook zie je vermindering van rimpels en ruwheid van de huid en is de textuur verbeterd en tevens de elasticiteit en collageen en treedt er een verbetering van de hydratatie van de huid op.

Striae Albae is lastig te behandelen en zal nooit voor de volle 100% verdwijnen, wel kan de huidtherapeut de verschijnselen doen verminderen met de juiste behandelingen of combinatie van behandelingen.

Verder kun je zelf thuis de behandelingen ondersteunen door crèmes als cocoaboter, olijfolie of siliconengel te gebruiken in combinatie met het masseren van de huid, om de doorbloeding te stimuleren aldus Ud din.

Vraag in ieder geval je huidtherapeut om advies en een verdere toelichting over de te kiezen behandeling(en).

Auteur: Ouiam Ouâri

Plan een intake

Lees meer over: