Home > Behandelingen > Huidtherapie > Eczeem behandeling

Eczeem behandeling

Inhoud

Hoe ontstaat eczeem?

Eczeem is een huidaandoening die wordt gekenmerkt door droge, jeukende, rode en soms schilferige uitslag. De exacte oorzaak van eczeem is niet volledig bekend, maar het wordt verondersteld een combinatie van genetische en omgevingsfactoren te zijn. De omgevingsfactoren voor eczeem hebben we voor je op een rij gezet.

Meest voorkomende eczeem

De meest voorkomende eczeem is Constitutioneel eczeem (kortweg CE). Deze begint vaak in de kindertijd en wordt gekenmerkt door een droge, jeukende, rode huid. Deze vorm van eczeem komt vaak voor bij mensen met een familiegeschiedenis van allergische aandoeningen zoals hooikoorts of astma. Deze erfelijkheid van eczeem heet “atopie”. Gelukkig verdwijnt bij de meeste kinderen het eczeem vanzelf. Maar de atopie aanleg blijft bestaan waardoor het eczeem (ook wel Atopisch eczeem) op latere leeftijd terug kan komen.

Andere soorten eczeem

Er zijn meerdere soorten eczeem die zich anders en op specifieke lichaamsdelen manifesteren. De meeste van deze eczeem soorten zijn gevoeliger voor externe triggers. De verschillende soorten eczeem met hun kenmerken vind je hier.

Gespecialiseerde huidtherapeuten behandelen eczeem

Er zijn klinieken waarvan de huidtherapeuten zich gespecialiseerd hebben in de behandeling van eczeem. Zij adviseren over het gebruik van medicatie (lees het gebruik van zalf) en het gebruik van het type zalf. Essentieel is ook het gebruik van zalf die afgestemd is op de fase waarin het eczeem zicht bevind. Dat kan betrekking hebben op een steeds actievere eczeem (verslechtering), of stabiele eczeem of afnemende eczeem. Hiervoor zijn smeer-strategieën beschikbaar die aansluitend op de fase waarin de eczeem zich ontwikkeld opbouwfase, onderhoudsfase en afbouwfase wordt genoemd. De gespecialiseerde huidtherapeut helpt je hiermee verder.

hormoonzalf wordt op handen gesmeerd
Hormoonzalf wordt op handen met eczeem gesmeerd

Eczeem behandeling bij jou in de buurt?

Plan een intake