Home > Uitgelicht > De huidtherapeut als opgeleide eczeem consulent

De huidtherapeut als opgeleide eczeem consulent

Een logische ontwikkeling in gang gezet

Toen ik 9 jaar geleden afstudeerde en mijn eigen praktijk begon in de huid- en oedeemtherapie was dit één van de meest gestelde vragen: “Kan jij ook iets doen met mijn eczeem?”. Toentertijd vond ik het heel jammer dat ik de mensen moest teleurstellen. Wij waren nu eenmaal niet geschoold in begeleiding van eczeem en wisten alleen dat de huisarts of dermatoloog iets kon betekenen voor deze patiënten. Inmiddels zijn we jaren verder en kan ik nu met trots op deze vraag gaan antwoorden met: “JA!”. Op dit moment worden huidtherapeuten in een post-HBO scholing opgeleid tot eczeem consultenten. De huidtherapeut wordt eczeem consulent! Een absolute aanvulling op ons beroep, maar wat doen wij nou precies? Want de dokter moet toch de dermatocorticosteroïden (hormoonzalven) voorschrijven? Ja, dat klopt zeker! Maar er is nog een hoop te behalen in de begeleiding in het gebruik hiervan. Ook als je kijkt naar de eczeem huid op zich. Dit ligt ik graag even toe.

Wat is eczeem nou precies?

Eczeem is een aangeboren, niet besmettelijke, chronisch gestoorde barrièrefunctie van de huid vaak in combinatie met een overgevoeligheid voor inhalatie- en voedingsallergieën, huisstofmijt of een pollenallergie. Dat is een mooie definitie.

Laten we beginnen met die chronisch gestoorde barrièrefunctie uit te leggen. Iemand die gevoelig is voor eczeem heeft al in de aanleg dat de huid niet helemaal goed in elkaar zit. Als je naar de huid kijkt als een gemetselde muur, dan ziet die muur bij iemand zonder eczeem er strak uit. Heeft iemand eczeem, dan is als het ware het cement tussen deze stenen weg. Er kunnen dan stoffen van buitenaf makkelijker naar binnen komen die dan gaan irriteren. Ook verliest de huid zelf meer vocht, waardoor hij ook nog droger wordt. Dit draagt dus bij aan het tot uiting komen van eczeem. Door goed de huid in te smeren met vette zalven (ook vaak op recept), ook als je geen actief eczeem hebt, kan je de huid beter in balans houden.

Eczeem kan soms erger worden of verminderen, dat kan bv komen door stress. Maar er zijn meer triggers voor eczeem, we sommen ze voor je op.

Hormoonzalf brengt je huid weer in balans

Indien de huid wel weer onrustig wordt met eczeem is het verstandig om op de juiste manier de hormoonzalf aan te brengen. Heel veel mensen zijn bang voor hormoonzalf! Dit is niet altijd terecht. Er is over deze middelen enorm veel bekend en studies gedaan en de richtlijnen voor de artsen zijn hier ook echt duidelijk in. Hoe je dit doet en hoe je dit moet afbouwen op de juiste manier, daarin kunnen de gespecialiseerde huidtherapeuten je adviseren.

eczeem behandelen
Aanbrengen hoormoonzalf

Vooroordelen

Het blijft soms lastig om op te boksen tegen dokter Google en dokter Facebook. Patiënten fora waar allemaal adviezen worden gegeven zijn niet altijd onschuldig. Ook het aanpassen van voeding bij kinderen is iets waar je echt zorgvuldig mee om moet gaan. Er is namelijk zelden een relatie met voeding aan te tonen. Zeker de wetenschappelijke studies laten hier nog maar weinig relatie mee zien. Dit zijn allemaal punten die worden besproken tijdens een eczeem consult.

Een praktijkvoorbeeld

Komt een vrouw met haar dochtertje in de praktijk. Haar dochtertje houdt de hele familie s ’nachts wakker, omdat ze gek wordt van de jeuk. Moeder is echt radeloos. Uiteindelijk blijkt dat ze het eng vindt om hormoonzalf te smeren (Doktor Google!) en de vette zalf die ze nu hebben vindt het kindje erg vervelend. Door het uitleggen van het juiste gebruik van de hormoonzalf en het kiezen van een comfortabelere vette zalf was bij dit kindje binnen een week het eczeem weer onder controle.

Je kan je voorstellen hoe grote impact dit heeft op het gezin, maar ook op mij als behandelaar. Zo fijn dat wij mensen met onze adviezen zo kunnen helpen.

Met eczeem naar een kliniek?

Iedereen met eczeem! Dus van heel jong tot oud, iedereen die hulp en ondersteuning nodig heeft bij zijn of haar eczeem probleem is welkom bij gespecialiseerde klinieken die te vinden zijn op HuidzorgZoeker.

De huidtherapeut wordt eczeem consulent

Op dit moment worden er verschillende huidtherapeuten in Nederland opgeleid tot eczeem consulenten. Hrt is logosch dat wij als beroepsgroep Vergoeding via de zorgverzekering is op dit moment nog niet mogelijk, maar wordt achter de schermen hard aan gewerkt om wel te realiseren. Dit zal helaas nog wel even duren, maar tot die tijd kan je wel al terecht bij deze gespecialiseerde huidtherapeuten.

auteur: Mandy Gelderblom
HUIDTHERAPIE GELDERBLOM, praktijk voor huid- en oedeemtherapie
Dillenburgsingel 122
3136 ED Vlaardingen

Plan een intake