Home > Behandelingen > Cryo therapie > Cryolipolyse

Cryolipolyse

Inhoud

Indien je een zwembandje hebt, dikke bovenbenen of vetrolletjes op plaatsen waar je kleding mooi aan zou moeten sluiten, dan wil je daar waarschijnlijk van af. Meer bewegen – sporten – en minder eten leidt tot afvallen, maar niet altijd op de plaatsen waar je dat zou willen. Cryolipolyse – ofwel vetbevriezing – biedt dan een oplossing.

Cryolipopyse is vetbevriezing, maar hoe werkt het?

Het principe

Cryolipolyse, algemeen bekend als “vet bevriezen,” is een niet-invasieve cosmetische ingreep die wordt gebruikt om lokale vetophopingen op het lichaam te verminderen. Het is ontwikkeld op basis van de observatie dat vetcellen gevoeliger zijn voor koude temperaturen dan omliggende weefsels. Het doel van de procedure is om vetcellen aan te pakken en te vernietigen zonder de huid of andere nabijgelegen structuren te beschadigen.

Dit is hoe cryolipolyse werkt

 1. Voorbereiding: Vooraf wordt het te behandelen gebied afgetekend waarna er gelsheets ter bescherming op het afgetekende lichaamsgebied aangebracht worden.
 2. Toepassing: Een gespecialiseerd apparaat wordt geplaatst op het doelgebied van het lichaam, zoals de buik, dijen of love handles. Het apparaat maakt gebruik van zuigkracht om het vetweefsel tussen twee koelpanelen te trekken.
 3. Koeling: De koelpanelen verlagen de temperatuur van de vetcellen, waardoor ze kristalliseren en een proces ondergaan dat apoptose wordt genoemd, oftewel celdood.
 4. Nabehandeling: Na ca 40 pijnloze minuten vetbevriezing volgt nog een lichte massage.
 5. Eliminatie: In de komende weken en maanden na de procedure worden de beschadigde vetcellen geleidelijk door natuurlijke metabolische processen uit het lichaam verwijderd. Ze worden dan verwerkt en uitgescheiden als afval.
 6. Resultaten: Naarmate de behandelde vetcellen worden verwijderd, wordt het behandelde gebied geleidelijk slanker en beter gevormd.
Vetbevriezing van de buik
Vetbevriezing van de buik

Hoe effectief is cryolipolyse?

De behandeling is er op gericht je lichaam te “shapen”. Hardnekkig vet dat bijna niet weg te krijgen is wordt verwijderd. Na 2-3 maanden zijn de eerste resultaten zichtbaar. Meer weten over de te verwachten resultaten.

Wanneer mag je geen cryolipolyse ondergaan?

Cryolipolyse is over het algemeen een veilige behandeling, maar er zijn bepaalde contra-indicaties waarbij de behandeling niet wordt aanbevolen of moet worden vermeden. Indien je één van de volgende medische aandoeningen hebt, of in een situatie zit zoals hieronder opgesomd, dan is deze behandeling niet aan te bevelen. De contra indicaties zijn:

 1. Zwangerschap: Als je zwanger bent dan moet je cryolipolyse vermijden omdat de veiligheid van de procedure voor de ontwikkelende foetus niet is vastgesteld.
 2. Ernstige koude-geïnduceerde aandoeningen: Indien je een aandoeningen hebt zoals cryoglobulinemie, koude-urticaria, Raynaud-syndroom, of andere aandoeningen die de reactie van het lichaam op kou kunnen verstoren, dan moet je de behandeling vermijden.
 3. Huidaandoeningen of open wonden: Cryolipolyse mag niet worden toegepast op huidgebieden met ontstekingen, eczeem, dermatitis of open wonden.
 4. Hernia op de behandellingslocatie: Als je eenhernia hebt in het beoogde behandelingsgebied, dan moet cryolipolyse worden vermeden.
 5. Implanteerbare medische apparaten: Heb je geïmplanteerde medische apparaten, zoals pacemakers, dan moet je voorzichtig zijn omdat de cryolipolyse-machine elektromagnetische golven kan genereren.
 6. Overgevoeligheid voor kou: Indien je overgevoelig bent voor kou en/of heb je een slechte circulatie, dan moet je de behandeling vermijden omdat het bij je de koudegevoeligheid kan verergeren.
 7. Recent geopereerd op het behandelde gebied: Als je een recentelijk chirurgische ingrepen op het behandelde gebied hebt ondergaan, danmoet cryolipolyse worden uitgesteld totdat het volledige herstel is bereikt.
 8. Kanker of huidkanker: Heb je kanker of een voorgeschiedenis van huidkanker. Dan bevelen we te overleggen met je arts voordat je een cryolipolyse behandeling ondergaat.

Waarvoor is cryolipolyse niet geschikt?

Cryolipolyse is geen behandeling gericht op gewichtsverlies en geen vervanging voor een gezond dieet en lichaamsbeweging. Het is eerder bedoeld voor mensen die specifieke gebieden van hardnekkig vet hebben die moeilijk te verminderen zijn met traditionele methoden.

Vet bevriezen bij jou in de buurt?

Plan een intake