Home > Behandelingen > Laser & lichttherapie > Definitief ontharen

Definitief ontharen

Inhoud

Bestaat definitief ontharen? Eigenlijk niet, haren kunnen terugkomen. Maar als de haren terugkomen dan is dat meestal in zeer beperkte mate. Vroeger vond ontharen plaats door middel van “harsen”. Dat was trouwens niet definitief. Daarna kwam het elektrisch epileren in zwang voor definitief ontharen. Dit werd gevolgd door ontharen door middel van IPL en daarna de het ontharen met een laser. In veel gevallen wordt nu definitief onthaard door ofwel elektrisch epileren of laser-ontharen.
Meer weten over de keuze tussen IPL en laserontharen.

De beste behandelmethode voor jou overbeharing

Haargroei op plaatsen waar je het niet wenst, dat is vervelend. Bij de één zijn dat haren in het gelaat – meestal dames boven de 50 jaar – bij de ander op benen, rug, borst, oksels of bikinilijn. Indien je dat hebt en als hinderlijk ervaart, dan kun je er bij onze huidzorgklinieken wat aan laten doen. Maar hoe doen ze dat? Welke behandelmethode wordt bij jou toegepast? Daarvoor eerste een stukje uitleg.

Zoals gezegd zijn worden er feitelijk twee behandelmethodes toegepast: elektrisch epileren of laser-ontharen. Beide methodes maken gebruik van hetzelfde principe. Er wordt een haarzakje dusdanig verwarmd zodat het vernietigd wordt. Uit het haarzakje groeit dan geen haar meer. Tenminste als de haar in de groeifase zit. En dat is maar een beperkt deel, zo’n 20 – 40%. Maar omdat de haren telkens vervangen worden – om de paar maanden – komen uit alle haarwortels een keer in de groeifase. Dat is dan ook de reden waarom je vaker behandeld moet worden voor definitief ontharen. Na elke behandeling komen haren terug, maar wel steeds minder.

De structuur van de huid
De structuur van de huid

Elektrisch epileren of laserontharen?

Dan blijft de vraag over, wanneer kies je voor elektrisch epileren en wanneer voor laserontharen? Dat heeft vaak te maken met de haarkleur, ofwel pigment in de haar. Indien er voldoende pigment in de haar zit wordt in de regel gekozen voor laserontharen. De warmte afkomstig van de laser wordt door het pigment geleid naar de haarwortel, waarna deze vernietigd wordt. Omdat een laser sneller werkt dan elektrisch epileren heeft dit de voorkeur. Want bij elektrisch epileren wordt een naaldje in de haarzak gestoken. Vervolgens wordt deze verwarmd zodat het haarzakje eveneens vernietigd wordt. Dit methode is arbeidsintensiever en kost veel meer tijd. Maar de apparatuur waarmee dit gedaan wordt is wel weer veel goedkoper.

In de regel zal laser-ontharen toegepast worden indien er voldoende pigment in de haar zit. Bij blonde of grijze haren – waar dus vrijwel geen pigment zit – is elektrisch epileren de oplossing. Er kunnen overigens medische indicaties zijn om voor elektrisch epileren te kiezen. Dit wordt uiteindelijk bepaald tijdens de intake die afgenomen wordt door de gekozen huidzorgkliniek.

De behandeling laserontharing

Vooraf vindt een huidonderzoek plaats en wordt naar uw medicatie-gegevens gevraagd. Voor de behandeling laserontharen wordt meestal het te laseren gebied afgetekend en worden foto’s gemaakt.
Tijdens de behandeling laserontharing krijgt je een beschermende bril op. De behandeling kan afhankelijk van de gebruikte apparatuur leiden tot het gevoel van speldenprikjes. Indien de huid reageert op de laser, dan kan de huidzorgkliniek een zonnebrandcrème of andere herstellende crème aan brengen.
Meer weten over de behandeling laserontharen.

De behandeling elektrische epilatie

Bij wit, grijs of blond haar wordt elektrisch epilatie als behandelmethode voor definitief ontharen ingezet. Hierbij wordt een minuscuul naaldje in de haarzak gestoken dat enkele seconden een licht stroom geleidt. Deze behandeling wordt meestal in het gelaat toegepast en neemt de nodige tijd in beslag.
Meer weten of de behandeling elektrische epilatie.

Plan een intake