Home > Behandelingen > Huidtherapie > Acne behandeling

Acne behandeling

Inhoud

De pubertijd staat vrijwel garant voor acné, ook wel jeugdpuistjes genoemd. Soms zijn dat een paar puistjes, maar soms is de Acne behoorlijk aanwezig. In de pubertijd is dit extra vervelend. Acne kan ook, meestal net na de pubertijd, zich op de rug ontwikkelen. Een acné behandeling kan de symptomen van acne verminderen en daarna de huid onder controle houden. Hierdoor worden littekentjes voorkomen.

De behandeling van acne in drie stappen

Stap 1: Reinigen huid en verwijderen mee-eters en talgbultjes

Huidzorgklinieken kunnen acne op verschillende manieren behandelen. Maar een standaard acne behandeling bestaat uit het reinigen van de huid waarbij blackheads (mee-eters) en whiteheads (gesloten talgbultjes) verwijderd worden. Bij het tijdig verwijderen van de mee-eters wordt voorkomen dat er nieuwe puistjes ontstaan. Ontstekingen worden met een naaldje aangeprikt en uitgedrukt onder dat er littekens ontstaan.

Stap 2: Acne onder controle krijgen

Deze behandeling wordt vaker herhaald. Dit wordt gecombineerd met het gebruik van aanvullende producten voor thuis. De aangesloten klinieken geven hierover advies en geven instructies over het juist gebruiken van de producten. Vragen die de behandelaar hierover zichzelf stelt om tot een goed advies te komen staan hieronder.

  • Wat werkt bij onrustige en acne-gevoelige huid?
  • Wat werkt absoluut niet?
  • Wat kun je zelf thuis doen om acne te verminderen?

Uiteindelijk komt hierdoor de acne onder controle gebracht door de huidtherapeut.

Acne behandeling van een gelaat

Stap 3: Extra boost om Acne te verminderen

Om de behandeling van acne een extra push te geven kan er gekozen worden een fruitzuur peeling te te passen. Een peeling zorgt ervoor dat oude oppervlakkige huidcellen verwijderd worden. Hierdoor wordt de huid daaronder gestimuleerd om extra huidcellen aan te maken. Al met al wordt door deze “afschilfering” van de huid worden oorzaken als talgproductie en verstoppingen van de talkklieren verminderd. Aangemaakte talg kan hierdoor op een makkelijke natuurlijke manier de huid verlaten. Wanneer de huid hersteld van de peeling, ontstaat er een gladdere, egale huid met minder mee-eters en puistjes. De acne wordt door deze boost dus extra verminderd.

Lees hier meer over peelings als je hier echt alles over wil weten.

FAQs voor Acne behandeling

TIPS: Wat kun je zelf doen tegen acne

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om acne te verminderen of te voorkomen:

  • Was je gezicht twee tot drie keer per dag met een milde reinigingsmiddel en lauw water. Gebruik geen harde doeken of washandjes, want dat kan de huid irriteren.
  • Gebruik een toner of astringent om de poriën te verkleinen en de huid te verfrissen.
  • Gebruik een exfoliant om dode huidcellen te verwijderen en de poriën te ontstoppen. Doe dit een of twee keer per week, afhankelijk van je huidtype.
  • Gebruik een moisturizer om de huid vochtig te houden en te beschermen tegen uitdroging. Kies een moisturizer die geschikt is voor je huidtype.
  • Probeer te voorkomen dat je gezicht aanraakt met je handen. Deze kunnen bacteriën en olie overbrengen op je huid, wat acne kan verergeren.
  • Eet een gezonde, gebalanceerde voeding en drink voldoende water om de huid gehydrateerd te houden.
  • Probeer stress te verminderen, want stress kan acne verergeren. Probeer te ontspannen door bijvoorbeeld te mediteren of te sporten.

Als je last hebt van ernstige of hardnekkige acne, kan het zijn dat je behandeling nodig hebt van een huidtherapeut. Zij kunnen je specifieke behandelingsopties aanbevelen op basis van de ernst van je acne en je huidtype.

Acné behandeling bij jou in de buurt?

Plan een intake

Gerelateerde behandelingen