Home > Behandelingen > Laser & lichttherapie > Rosacea behandeling

Rosacea behandeling

Inhoud

Wat is Rosacea?

Rosacea is een chronische huidaandoening die voornamelijk het gezicht treft. Het wordt gekenmerkt door roodheid, blozen, zichtbare bloedvaten en in sommige gevallen puistjes die lijken op acne. Ook komen ontstekingen vaak voor. Mensen met rosacea weten dat de huidaandoening afwisselt met verbeteringen en uitbarstingen. Naast dat het cosmetisch als storend wordt ervaren, kan de huid branderig aanvoelen. Daarnaast horen wij van patiënten dat de huid kan jeuken en kriebelig aanvoelen door lichte irritatie.
Rosacea kan op verschillende manieren behandeld worden. Lees hier meer over Rosacea en de behandeling van Rosacea.

Hoe herken je Rosacea?

Er zijn een aantal kenmerken waaraan je Rosacea kunt herkennen. Deze kenmerken zijn:

 • Roodheid van het gezicht: Aanhoudende roodheid op het centrale deel van het gezicht, inclusief de wangen, neus, voorhoofd en kin. De roodheid kan komen en gaan of in de loop van de tijd toenemen.
 • Blozen: Opvliegers of blozen, vaak veroorzaakt door bepaalde factoren zoals warmte, zonlicht, pittig voedsel, alcohol of emotionele stress. Het blozen kan gepaard gaan met een branderig of stekend gevoel.
 • Zichtbare bloedvaten: Kleine, verwijde bloedvaten (telangiëctasieën) kunnen zichtbaar worden op het huidoppervlak, vooral op de wangen en neus. Deze bloedvaten kunnen verschijnen als dunne rode lijnen.
 • Papels en puistjes: Sommige mensen met rosacea ontwikkelen kleine rode bultjes of met pus gevulde puistjes die lijken op acne. Dit kan leiden tot een hobbelige huidtextuur en zwelling van de huid.
 • Oogproblemen: In sommige gevallen kan rosacea de ogen aantasten en symptomen veroorzaken zoals droogheid, jeuk, branderigheid, roodheid en gevoeligheid voor licht. Deze aandoening staat bekend als oculaire rosacea.

Hoe kan Resacea behandeld worden?

Hoewel Rosacea behandeld kan worden, verdwijnt deze aandoening niet. Maar behandelingen kunnen wel helpen de symptomen te verminderen. Veel voorkomende behandelingen zijn:

 • Laser- en lichttherapie: Verschillende soorten laser- en lichttherapieën kunnen worden gebruikt om roodheid, bloedvaten en bultjes te verminderen. Voorbeelden hiervan zijn intense pulsed light (IPL), pulsed dye laser (PDL) en kaliumtitanyl fosfaat (KTP) laser. Lees hier hoe licht en lasertherapie werkt bij Rosacea.
 • Medicijnen: Topische medicijnen zoals metronidazol, azelaïnezuur, ivermectine of brimonidine kunnen worden voorgeschreven om ontstekingen te verminderen en roodheid te verminderen. In sommige gevallen kan een arts orale antibiotica voorschrijven, zoals tetracycline of doxycycline, om ontstekingen te verminderen. Deze medicijnen worden voorgeschreven door een dermatoloog.
 • Camouflagetechnieken: Om de roodheid en onvolkomenheden van rosacea te verbergen, kunnen camouflerende cosmetica worden gebruikt. Er zijn speciale groene kleurcorrigerende crèmes beschikbaar die roodheid kunnen neutraliseren voordat je foundation of concealer aanbrengt.

Wat lokt Rosacea uit?

Rosacea ontstaat meer bij vrouwen dan bij mannen. Meestal tussen de dertig en vijftig jaar. Waarom de een het wel krijgt en de ander niet, is onbekend. De belangrijkste factoren in de ontwikkeling van rosacea zijn afwijkingen in de kleine bloedvaatjes en schade aan omliggende bindweefsels. Triggers – die per persoon kunnen variëren – zijn:

 • blootstelling aan zonlicht
 • hete dranken
 • gekruid voedsel
 • alcohol en stress

Omdat deze triggers per persoon kunnen verschillen is het bijhouden van een dagboekje nuttig. Hierin noteer je wanneer de mate van Rosacea in relatie tot genoemde triggers. Op deze wijze kom je er achter welke triggers invloed hebben op de Rosacea.

Rosacea behandeling bij jou in de buurt?

Plan een intake