Home > Behandelingen > Laser & lichttherapie > Schimmelnagels behandeling

Schimmelnagels behandeling

Inhoud

Een schimmelnagelinfectie, ook bekend als onychomycose (soms ook wel kalknagels genoemd), ontstaat wanneer een schimmel zich nestelt in de nagel, de nagelbed, of de huid onder de nagel. Hierdoor wordt de nagel dik en brokkelig en kan zelfs loslaten. De infectie kan dan ook pijn gaan doen en het lopen belemmeren. Hieronder meer over de behandeling van schimmelnagels.

Hoe ontstaat een schimmelnagelinfectie?

Een schimmelnagelinfectie, kortweg schimmelnagels kun je op de volgende manieren krijgen:

  1. Direct contact: De meest voorkomende manier waarop schimmelnagels ontstaan, is door direct contact met de schimmel. Dit kan gebeuren in openbare plaatsen zoals douches, zwembaden, en kleedkamers, waar de omstandigheden vaak vochtig en warm zijn – een ideale omgeving voor schimmels om te groeien.
  2. Verspreiding van voetschimmel: Schimmelnagelinfecties kunnen ook ontstaan als een bestaande voetschimmel zich verspreidt naar de nagels. Voetschimmel (tinea pedis) en schimmelnagels worden vaak door dezelfde soort schimmel veroorzaakt.
  3. Slechte nagelhygiëne: Onvoldoende voet- en nagelhygiëne kan het risico op schimmelnagelinfecties verhogen. Het dragen van nauwe, slecht ventilerende schoenen kan een broedplaats voor schimmels creëren.
  4. Beschadigde nagels: Als nagels beschadigd zijn (bijvoorbeeld door een verwonding), kunnen ze vatbaarder worden voor schimmelinfecties.
  5. Verzwakt immuunsysteem: Mensen met een verzwakt immuunsysteem of bepaalde chronische ziekten zoals diabetes hebben een hoger risico op het ontwikkelen van schimmelnagels.

Hoe kunnen schimmelnagels worden behandeld?

Schimmelnagels kunnen op divers manieren behandeld worden, denk hierbij bijvoorbeeld aan het gebruik van anti-schimmelnagelmedicijnen (zoals terbinafine of itraconazol). Hierbij wordt de behandeling van binnenuit bestreden. In minder ernstige situaties worden antischimmelcrèmes gebruikt.

Schimmelnagels behandelen met lasertherapie

Aangesloten klinieken op deze zoeksite behandelen schimmelnagels met lasertherapie. Dit is een relatief nieuwe methode en is een effectieve alternatief voor bovenstaande behandelmethodes. Maar hoe werkt lasertherapie bij schimmelnagels?

  1. Principe van Lasertherapie: Lasertherapie gebruikt geconcentreerde lichtstralen om de schimmelsporen onder en in de nagel te vernietigen. De energie van de laser wordt gericht op de geïnfecteerde nagel, waar het de schimmelcellen verwarmt en vernietigt zonder omliggend weefsel te beschadigen.
  2. Ervaring: De behandeling kan verschillend worden ervaren. Soms kan de behandeling als pijnlijk worden ervaren waarbij je een warm gevoel of kleine ongemakken kunt ervaren.
  3. Duur van de Behandeling: Een laserbehandeling voor schimmelnagels duurt meestal enkele minuten per nagel. Afhankelijk van de ernst van de infectie en de gebruikte lasertechniek, kunnen meerdere sessies nodig zijn. Deze sessie zijn dan gespreid over 9 tot 12 maanden.
  4. Effectiviteit: Onderzoek toont wisselende resultaten over de effectiviteit van lasertherapie bij de behandeling van schimmelnagels. In sommige gevallen blijkt het zeer effectief, terwijl het in andere gevallen minder resultaat oplevert. De effectiviteit kan afhangen van de ernst van de infectie en het type laser dat wordt gebruikt. Tevens is het van groot belang de adviezen tussen de behandelingen door stipt op te volgen.
  5. Voordelen: Lasertherapie wordt beschouwd als veilig en heeft het voordeel dat het geen bijwerkingen heeft zoals bij orale medicatie. Ook is er geen hersteltijd nodig na de behandeling.
  6. Nazorg: Je wordt vaak geadviseerd om goede voethygiëne te handhaven en preventieve maatregelen te nemen om herinfectie te voorkomen. Bijvoorbeeld het dragen van schone sokken, het vermijden van vochtige omgevingen en het gebruik van antischimmel poeders of sprays.
schimmelnagelbehandeling met laser
Schimmelnagelbehandeling van teennagels met laser

Vind hieronder een kliniek die je van je schimmelnagels af kan helpen.

Plan een intake