Home > Behandelingen > Botox en Fillers > Botox behandeling gelaat

Botox behandeling gelaat

Inhoud

Wat doet een botox behandeling?

Meestal wordt een botox behandeling uitgevoerd om rimpels, fijne lijntjes, voorhoofdsrimpels, fronsrimpels en kraaienpootjes in het gelaat te verminderen. De spieren die deze rimpels veroorzaken worden tijdelijk verlamd. Een botox behandeling kan ook ingezet worden om zweet onder de oksels te verminderen of migraine te bestrijden. In de beschrijving hierna beperken we ons tot botox behandelingen in het gelaat.

Wat is het resultaat van een botox behandeling?

Over het algemeen resulteert een botox behandeling in een jonger en frisser uitziend gezicht, zonder dat het er “bevroren” of onnatuurlijk uitziet, mits uitgevoerd door een ervaren professional.

Voorhoofd vrouw, kraaienpootjes
Voorhoofd vrouw, kraaienpootjes verminderd door botox behandeling

Wat is een botox behandeling nu precies?
Een botox behandeling is een cosmetische procedure waarbij botulinumtoxine, een neurotoxine geproduceerd door de bacterie Clostridium botulinum, wordt ingespoten in specifieke spieren.

Kun je een botox behandeling combineren met een filler behandeling?

Ja, dat kan en dat geschiedt ook regelmatig. Afhankelijk van je wensen en de locatie op je lichaam kan hiervoor gekozen worden. Over de ins- en outs van een botox- en fillerbehandeling, lees hier verder.

Hoe ziet je gelaat er uit na een botox behandeling?

Na een botox behandeling ziet je gelaat er meestal niet drastisch anders uit, maar er zijn enkele veranderingen en reacties die je kunt verwachten. Hier zijn de belangrijkste kenmerken van hoe je gezicht eruit kan zien direct na een botox behandeling en in de dagen daarna.

Direct na de behandeling:

 • Roodheid en zwelling: Er kan lichte roodheid en zwelling zijn rond de injectieplaatsen. Dit is normaal en verdwijnt meestal binnen een paar uur.
 • Kleine bultjes: Op de plaatsen waar de naalden zijn ingebracht, kunnen kleine bultjes of bobbeltjes verschijnen. Deze verdwijnen meestal binnen een uur of twee.
 • Blauwe plekken: Hoewel niet altijd aanwezig, kunnen er kleine blauwe plekjes ontstaan op de injectieplaatsen. Deze verdwijnen binnen een paar dagen.

Enkele dagen na de behandeling:

 • Normalisering van de huid: De roodheid, zwelling en eventuele bultjes verdwijnen volledig, en de huid begint er normaal uit te zien.
 • Rimpelvermindering: De gerichte rimpels en lijntjes beginnen minder zichtbaar te worden naarmate de botox begint te werken. Dit effect wordt meestal zichtbaar binnen 3 tot 7 dagen.

Twee weken na de behandeling:

 • Volledige effecten: Het maximale effect van de botox is bereikt. Rimpels en lijnen in de behandelde gebieden zijn aanzienlijk verminderd of verdwenen.
 • Gezichtsuitdrukking: Terwijl de spieractiviteit in de behandelde gebieden is verminderd, behoud je nog steeds een natuurlijke gezichtsuitdrukking. Het gezicht ziet er ontspannen en verfrist uit.

Wat gebeurt er als je stopt met botox behandelingen?

Wanneer je stopt met botoxbehandelingen, zal de werking van het botox geleidelijk verdwijnen en zal je huid geleidelijk terugkeren naar zijn natuurlijke staat. Hier volgt een gedetailleerd overzicht van wat je kunt verwachten:

 • Vervagen van het effect: Botox werkt door de spieren tijdelijk te verlammen die verantwoordelijk zijn voor rimpels en lijntjes. Het effect van een botoxbehandeling duurt meestal drie tot zes maanden. Na deze periode beginnen de spieren weer normaal te functioneren en zullen de rimpels en lijntjes langzaam terugkomen.
 • Herstel van beweging: De spieren die door de botoxbehandeling waren verlamd, zullen hun volledige bewegingsvermogen terugkrijgen. Dit kan betekenen dat je weer expressieve bewegingen in je gezicht zult zien, zoals fronsen of glimlachen.
 • Terugkeer van rimpels: De rimpels en lijntjes die eerder met botox waren gladgestreken, zullen geleidelijk weer zichtbaar worden naarmate de botox uitwerkt. Deze rimpels zullen meestal terugkeren naar hun oorspronkelijke staat, afhankelijk van je huidtype en de mate van spieractiviteit.
 • Geen verslechtering van rimpels: Het stoppen met botox zorgt er niet voor dat je rimpels erger worden dan voorheen. Je huid keert gewoon terug naar hoe deze was voordat je begon met de behandelingen.
 • Huidconditie: De conditie van je huid kan verbeteren door botoxbehandelingen omdat ze voorkomen dat je spieren constant samentrekken en rimpels veroorzaken. Wanneer je stopt, kan je huid de effecten van normale veroudering vertonen, maar het zal niet plotseling versneld verouderen.

Samenvattend, als je stopt met botoxbehandelingen, keert je huid geleidelijk terug naar zijn natuurlijke staat zonder verergering van rimpels. De veranderingen zijn geleidelijk en hangen af van de duur en frequentie van eerdere behandelingen, evenals van je huidtype en gezichtsuitdrukkingen.

Wat mag je niet na een botox behandeling?

Na een botox behandeling zijn er bepaalde activiteiten en gedragingen die je moet vermijden om ervoor te zorgen dat de botox goed werkt en mogelijke bijwerkingen te minimaliseren. Hier zijn enkele belangrijke richtlijnen voor wat je niet moet doen na een botox behandeling:

 • Niet wrijven of masseren: Vermijd het aanraken, wrijven of masseren van de geïnjecteerde gebieden om te voorkomen dat de botox zich verspreidt naar ongewenste gebieden.
 • Geen intense fysieke activiteit: Vermijd zware inspanning en intense workouts. Dit kan de kans op zwelling en blauwe plekken vergroten.
 • Niet liggen: Blijf rechtop voor ten minste 4 tot 6 uur na de behandeling. Liggen kan de verspreiding van botox naar andere delen van het gezicht bevorderen.
 • Vermijd alcohol: Drink geen alcohol gedurende de eerste 24 uur, omdat dit de kans op blauwe plekken en zwelling kan vergroten.
 • Geen warme omgevingen: Vermijd hete baden, sauna?s, en zonnebanken. Warmte kan de botox beïnvloeden en de kans op blauwe plekken vergroten.

Plan een intake