Home > Behandelingen > Laser & lichttherapie > Pigmentvlekken behandelen

Pigmentvlekken behandelen

Inhoud

Wat is de oorzaak van pigmentvlekken?

Een pigment ontstaat door een overmatige productie van melanine in je huid. Dit heeft verschillende oorzaken.

  1. Blootstelling aan de zon (uv-straling) zorgt voor een verhoogde productie aan pigment, op deze manier beschermt je huid je tegen de schadelijke uv-straling.
  2. Hormonen zoals oestrogeen en progesteron zorgen voor een overproductie van melanine waardoor pigmentvlekken ontstaan. Dit heeft te maken met hormonale schommelingen door bijvoorbeeld een zwangerschap.
  3. Een trauma zoals een wondje, ziekte of medicatie kan er ook voor zorgen dat de aanmaak van het pigment gestimuleerd wordt.

Wat kan je doen tegen pigmentvlekken?

Pigmentvlekken kunnen op verschillende manieren worden behandeld.

Pigmentvlekken kunnen behandeld worden met een Q-switched laser, Nd:Yag laser of IPL (lichtflits apparaat). De laserbehandeling werkt door hoog geconcentreerd licht dat wordt geabsorbeerd door het pigment in de huid en omgezet wordt in warmte. Deze warmte verhit het pigment zodanig dat het zal afbreken, zonder het omliggende weefsel schade toe te brengen.

Daarnaast kunnen je pigmentvlekken behandeld worden door middel van chemische peelings. De peeling wordt aangebracht op de huid en zorgt ervoor je pigmentvlekken verminderen en/of verdwijnen.

De keuze van behandelmethode hangt af van de beschikbare apparatuur en de expertise van de behandelaars. De aangesloten klinieken zijn vaak voorzien van moderne apparatuur en up-to-date geschoolde behandelaars. Dus daar hoef je je geen zorgen over te maken.

Maak een afspraak