Home > Behandelingen > Huidtherapie > Aanmeten compressiekousen

Aanmeten compressiekousen

Inhoud

Compressiekousen zijn er voor verschillende klachten

Compressiekousen, ook wel steunkousen genoemd, worden meestal aanbevolen voor verschillende medische aandoeningen of voor specifieke situaties waarbij de bloedsomloop en het voorkomen van zwelling en andere problemen in de benen belangrijk zijn. De meestvoorkomende klacht waarbij compressiekousen aangemeten worden is oedeem in benen, armen of borst. Hieronder een overzicht van zijn situaties waarbij het aanmeten van compressiekousen nuttig kan zijn:

  1. Veneuze insufficiëntie: Dit is een aandoening waarbij de aderen in de benen moeite hebben om bloed terug naar het hart te pompen. Compressiekousen kunnen de bloedstroom verbeteren en zwelling verminderen.
  2. Diepe veneuze trombose (DVT): Dit is een ernstige aandoening waarbij zich bloedstolsels vormen in diepe aderen, meestal in de benen. Compressiekousen kunnen worden voorgeschreven om het risico op DVT te verminderen.
  3. Chronische veneuze aandoeningen: Dit omvat aandoeningen zoals spataderen en posttrombotisch syndroom, waarbij compressiekousen kunnen helpen de symptomen te verlichten.
  4. Zwangerschap: Zwangere vrouwen kunnen zwelling in de benen ervaren, en compressiekousen kunnen helpen om dit te verminderen.
  5. Langdurig staan of zitten: Mensen die hun benen langdurig in dezelfde positie moeten houden, zoals bij langdurig staan of zitten tijdens lange vluchten of autoritten, kunnen baat hebben bij compressiekousen om de bloedsomloop te ondersteunen.
  6. Sportprestaties: Sommige atleten gebruiken compressiekousen om de bloedstroom te verbeteren, spiertrillingen te verminderen en het herstel na inspanning te versnellen.
  7. Lymfoedeem: Dit is een aandoening waarbij er een abnormale ophoping van lymfevocht is, meestal in de armen of benen. Compressiekousen kunnen helpen om de zwelling te verminderen. Meestal worden de compressiekousen na behandelingen oedeemtherapie aangemeten en geleverd. Hiermee wordt het oedeem gestabiliseerd. Meer weten over oedeemtherapie…..
compressiekous onderbeen en voet
compressiekous onderbeen en voet

Het aanmeten van compressiekousen

Compressiekousen moeten nauwkeurig worden aangemeten om ervoor te zorgen dat ze effectief zijn en comfortabel zitten. Een huidtherapeut is hierin specialist en zal in de regel de volgende stappen voor het aanmeten van compressiekousen doorlopen:

  • Meetpunten: De huidtherapeut zal verschillende punten op je benen meten, zoals de enkelomtrek, kuitomtrek en de omtrek van je dijbeen. Dit gebeurt meestal met een meetlint.
  • Compressieklasse: Op basis van je medische behoeften en de metingen zal de professional de juiste compressieklasse bepalen. Compressiekousen zijn verkrijgbaar in verschillende compressieklassen, variërend van lichte tot extra zware compressie.
  • Type kous: Er zijn verschillende soorten compressiekousen, waaronder kniekousen, dijbeenkousen en panty’s. De keuze van het type kous wordt ook bepaald door je specifieke behoeften.
  • Aanmeten: Nadat de compressieklasse en het type kous zijn bepaald, zal de huidterapeut de kousen speciaal voor jou aanmeten. Bij voorkeur wordt dat in de ochtend gedaan omdat bijvoorbeeld enkels in de loop van de dag dikker worden. Dat levert dan een verkeerde maten op voor de kous.
  • Aanpassingen: Zorg ervoor dat je eventuele vragen stelt over het correct aantrekken van de kousen en hoe je ze moet onderhouden. De huidtherapeut kan ook aanbevelingen doen over hoe vaak de kousen moeten worden vervangen. Indien de compressiekousen vergoed worden door de zorgverzekeraar dan zal deze in de regel twee paar kousen vergoeden die dan om de 14 maanden vervangen kunnen worden.
  • Probeer de kousen aan: Zodra de kousen zijn aangemeten en geleverd, moet je ze passen om te zorgen dat ze goed zitten en comfortabel aanvoelen. Als ze niet goed zitten, bespreek dan eventuele aanpassingen met de huidtherapeut.
  • Aantrekhulpmiddel: indien het lastig is de kaus aan te trekken, dan kan de huidtherapeut hiervoor hulpmiddelen aanbieden, zoals een slave.
  • Onderhoudsinstructies: Zorg ervoor dat je de aanbevolen onderhoudsinstructies volgt voor je compressiekousen. Dit kan onder meer inhouden dat je ze dagelijks wast en op de juiste manier aantrekt.
opmeten been voor compressiekous
Maten opnemen voor compressiekous

Klinieken op deze site die oedeemtherapie behandelingen uitvoeren, kunnen ook de compressiekousen aanmeten. Vaak kunnen zij de kousen ook leveren waarbij de kosten direct bij de zorgverzekeraars gedeclareerd worden.

Als het kan zal de huidtherapeut overgaan tot het bestellen van confectiecompressie kousen. Dit hangt af van de gemeten waarden. Maar het uitgangspunt is altijd dat de kous perfect past waardoor ook overgegaan kan worden tot het leveren van maatwerk compressiekousen. Deze maatwerk kousen zijn aanmerkelijk duurder dan confectie kousen.

Hoe lang moet ik compressiekousen dragen?

Je trekt in de ochtend de compressiekousen aan. Aan het einde van de dag, voordat je gaat slapen, mogen de compressiekousen weer uit. Je doet dit zelf, met behulp van je partner of met behulp van de thuiszorg. Hier zijn ook bepaalde hulpmiddelen voor.

Welke voordelen levert het dragen van compressiekousen?

Compressiekousen zorgen ervoor dat je klachten verminderen. Compressiekousen geven steun waardoor  de beenvaten ondersteunt worden. Hierdoor verminderd het vocht en daardoor nemen klachten af zoals krampen in de benen en voelen de benen minder zwaar aan. 

Tips

  • Beweeg voldoende tijdens het dragen van de compressiekousen. 
  • Voorkom wondjes aan de huid
  • Houd je aan de was- en droogvoorschriften van de compressiekousen zodat ze zo lang mogelijk optimaal blijven functioneren 

Compressiekousen aanmeten bij jou in de buurt?

Plan een intake

Gerelateerde behandelingen