Coagulatie

Inhoud

Storende, goedaardige huidafwijkingen zoals steelwratjes, ouderdomswratjes, maar ook oppervlakkige haarvaatjes (couperose) kunnen worden behandeld middels coagulatie.

Wat is coagulatie?

Coaguleren is het verwijderen van huidafwijkingen met behulp van warmte. Dit kan op verschillende manieren, namelijk middels cauteriseren (wegbranden van weefsel) of coaguleren (van binnenuit verhitten van huidafwijkingen). De cellen in de huidafwijking zullen dan vernietigd worden en door het lichaam worden opgeruimd.

Hoe gaat een coagulatie behandeling in zijn werk?

Cauterisatie van ouderdomswratje
Cauterisatie van ouderdomswratje

De huidtherapeut bepaalt welke behandelmethode het meest geschikt is. Bij beide methodes wordt gebruik gemaakt van warmte. Bij coagulatie wordt een zeer dun naaldje oppervlakkig in de huid gebracht en wordt de naald door middel van stroom verwarmd. De huidafwijking wordt zo zeer secuur en lokaal verhit, zonder het omliggend weefsel te beschadigen.

Bij cauterisatie wordt er eveneens gebruik gemaakt van een (zeer) hete elektrode, welke het weefsel direct wegschroeit. Deze methode is voornamelijk geschikt voor steel- en ouderdomswratjes.

Is coaguleren pijnlijk?

De behandeling is niet geheel pijnloos, maar wordt over het algemeen goed verdragen. Het is mogelijk een lokale verdoving aan te brengen voor de behandeling, deze dien je zelf vooraf via je (huis)arts aan te vragen.

Hoe verloopt het herstel na coagulatie?

De huid kan na coagulatie rood zien, wat gezwollen zijn en er kunnen soms kleine korstjes ontstaan. Na 7 dagen is de huid meestal volledig genezen. Na cauterisatie kan de behandelde huid in het begin soms wat meer- of minder gepigmenteerd zijn. Dit herstelt na enkele weken.

Wat moet ik zelf doen na een coagulatie behandeling?

Direct na de behandeling wordt het afgeraden om intensief te gaan sporten of heet te douchen gedurende 48 uur, zeker indien het de behandeling van bloedvaatjes betreft. Dit om te voorkomen dat de vaten weer doorbloed raken en het behandeleffect tegenvalt. De huid is kwetsbaar na een behandeling, bescherm deze goed tegen de zon. Indien er korstjes zijn ontstaan, is het belangrijk om deze er niet af te krabben. Douchen mag, maar zorg dat de korstjes niet week worden.

Hoe lang duurt een behandeling?

Afhankelijk van de grootte van het te behandelen gebied, duurt de behandeling 10-30 minuten.

De voordelen van coaguleren

  • Vaak na 1 korte behandeling al klaar!
  • Relatief korte hersteltijd
  • Geen littekens

Coagulatie behandeling bij jou in de buurt?

Plan een intake