Home > Soorten eczeem

Soorten eczeem

Er zijn verschillende soorten eczeem, elk met zijn eigen specifieke kenmerken en triggers. Hieronder enkele van de meest voorkomende typen:

  • Atopisch eczeem (atopische dermatitis): Dit is de meest voorkomende vorm van eczeem, vaak beginnend in de kindertijd. Het wordt gekenmerkt door droge, jeukende, rode huid en komt vaak voor bij mensen met een familiegeschiedenis van allergische aandoeningen zoals hooikoorts of astma.
  • Contacteczeem (contactdermatitis): Dit type eczeem treedt op als een directe reactie op contact met een irriterende stof (irriterend contacteczeem) of een allergeen (allergisch contacteczeem). Het veroorzaakt vaak een rode, jeukende of branderige huid op de plaats van contact.
  • Dyshidrotisch eczeem (pompholyx): Dit type eczeem veroorzaakt kleine blaren op de handen en voeten. Het is vaak gerelateerd aan stress, vochtige handen en voeten, of blootstelling aan metalen zoals nikkel.
  • Seborroïsch eczeem (seborroïsche dermatitis): Dit type komt vooral voor op olie-rijke gebieden van het lichaam zoals de hoofdhuid, het gezicht en de borst. Het is gekenmerkt door vette, schilferige, geel-rode huiduitslag en kan worden geassocieerd met een gist die normaal op de huid leeft.
  • Nummulair eczeem (muntvormig eczeem): Dit type eczeem veroorzaakt ronde, muntvormige vlekken van irritatie op de huid, die kunnen jeuken en nat worden. De oorzaak is niet goed bekend, maar droge huid en een recente huidbeschadiging kunnen bijdragen aan het ontstaan ervan.
  • Stasis dermatitis: Dit type eczeem komt meestal voor aan de onderbenen en is gerelateerd aan circulatieproblemen, zoals veneuze insufficiëntie. Het kan leiden tot zwelling, roodheid en soms zweren aan de benen.
hormoonzalf wordt op handen gesmeerd
Hormoonzalf wordt op handen met eczeem gesmeerd

Meer weten over de behandeling van eczeem?
Of specifiek: hoe een huidtherapeut opgeleid is voor eczeem consulent?