Home > Triggers voor eczeem

Triggers voor eczeem

Eczeem, ook wel atopische dermatitis genoemd, is een huidaandoening die wordt gekenmerkt door jeuk, roodheid, zwelling en soms blaren op de huid. Verschillende factoren kunnen eczeemklachten verergeren of uitlokken. Deze triggers kunnen van persoon tot persoon variëren, maar enkele veelvoorkomende triggers voor eczeem hebben we hieronder voor je opgesomd:

Een man krabt aan zijn eczeem op zijn handen.
Een man krabt aan zijn eczeem op zijn handen.

 1. Droge huid: Een van de belangrijkste oorzaken van eczeem is een droge huid. Het ontbreken van voldoende vocht in de huid kan de barrièrefunctie van de huid verzwakken en symptomen van eczeem veroorzaken.
 2. Irriterende stoffen: Blootstelling aan irriterende stoffen zoals zeep, wasmiddelen, reinigingsmiddelen, parfums, en zelfs sommige cosmetische producten kan eczeem verergeren.
 3. Allergenen: Mensen met eczeem hebben soms allergische reacties op stoffen zoals pollen, huisstofmijt, huisdierenhaar of schimmelsporen. Deze allergenen kunnen eczeemklachten verergeren.
 4. Stress: Stress kan het immuunsysteem beïnvloeden en de symptomen van eczeem verergeren. Het is belangrijk om stressmanagementtechnieken te gebruiken om stress te verminderen.
 5. Zweten: Overmatig zweten kan de huid irriteren en eczeem verergeren. Het is belangrijk om na het zweten de huid goed te reinigen en te hydrateren.
 6. Temperatuur en vochtigheid: Extreem warme, koude of droge weersomstandigheden kunnen de symptomen van eczeem verergeren. Het gebruik van luchtbevochtigers in binnenshuis kan helpen de luchtvochtigheid op peil te houden.
 7. Kleding: Ruwe, schurende stoffen zoals wol kunnen de huid irriteren. Het dragen van zachte, ademende kleding gemaakt van katoen kan comfortabeler zijn voor mensen met eczeem.
 8. Voeding: Sommige voedingsmiddelen, vooral zuivelproducten, eieren, pinda’s, vis, en soja, kunnen eczeemklachten verergeren bij mensen die hier gevoelig voor zijn. Een allergoloog of dermatoloog kan allergietests uitvoeren om voedselallergieën te identificeren.
 9. Huidinfecties: Bacteriële of virale huidinfecties kunnen eczeem verergeren. Het is belangrijk om de huid schoon te houden en open wonden of krabplekken te vermijden.
 10. Hormonale veranderingen: Hormonale schommelingen, zoals die tijdens de zwangerschap of bepaalde perioden van de menstruatiecyclus, kunnen ook invloed hebben op eczeem.
 11. Tabaksrook en luchtvervuiling: Blootstelling aan tabaksrook en luchtvervuiling kan de symptomen van eczeem verergeren.

Naar het artikel: “De huidtherapeut als opgeleide eczeem consulent“, of liever meer weten over hoe eczeem behandeld wordt door een huidtherapeut.