Home > Uitgelicht > Licht en lasertherapie bij Rosacea

Licht en lasertherapie bij Rosacea

Licht- en lasertherapieën worden vaak gebruikt bij de behandeling van Rosacea vanwege hun vermogen om roodheid, bloedvaten en ontstekingen te verminderen. Lees hieronder hoe licht en lasertherapie bij Rosacea werkt:

  • Intense pulsed light (IPL): IPL maakt gebruik van hoogenergetisch licht met verschillende golflengtes om de bloedvaten te targeten die verantwoordelijk zijn voor de roodheid en zichtbare aderen bij rosacea. Het licht wordt geabsorbeerd door de rode kleur in het bloed en verwarmt de bloedvaten, waardoor ze worden beschadigd. Na verloop van tijd worden de beschadigde bloedvaten door het lichaam afgebroken en vervangen door nieuw weefsel, wat resulteert in een verminderde roodheid en zichtbaarheid van bloedvaten.
  • Pulsed dye laser (PDL): Deze laser zendt een geconcentreerde bundel licht uit met een specifieke golflengte die wordt geabsorbeerd door het hemoglobine in de bloedvaten. Het geabsorbeerde licht wordt omgezet in warmte, wat resulteert in vernietiging van de abnormale bloedvaten zonder schade aan het omliggende weefsel. Na verloop van tijd worden de beschadigde bloedvaten opgeruimd door het lichaam, wat leidt tot een vermindering van de roodheid en bloedvaten.
  • Kaliumtitanyl fosfaat (KTP) laser: Deze laser werkt op een vergelijkbare manier als de PDL. Het zendt ook een specifieke golflengte van licht uit die wordt geabsorbeerd door het hemoglobine in de bloedvaten. De geabsorbeerde energie wordt omgezet in warmte, waardoor de abnormale bloedvaten worden beschadigd. Na verloop van tijd worden de beschadigde bloedvaten opgeruimd, waardoor de roodheid en zichtbaarheid van bloedvaten verminderen.

In essentie komen bovenstaande therapieën er op neer dat door warmte de “Rosacea-bloedvaten” verwarmd en daardoor vernietigd worden. Het lichaam ruimt dan de beschadigde bloedvaten op.

Lees hier meer over het behandelen van Rosacea

Plan een intake