Home > Uitgelicht > Wat is Rosacea en wat is Couperose?

Wat is Rosacea en wat is Couperose?

Er is nogal wat verwarring tussen Rosacea en Couperose. Deze aandoeningen lijken ook op elkaar. Beide komen ook in het gezicht voor. Na het lezen van deze blog kun je onderscheiden of je te maken hebt met Rosacea of Couperose.

Wat is Rosacea?

Rosacea is een veelvoorkomende chronische huidaandoening die voornamelijk het gezicht treft. Het wordt gekenmerkt door aanhoudende roodheid, zichtbare bloedvaten, ontstekingen en soms puistjes op de huid. Rosacea treft meestal de wangen, neus, voorhoofd en kin, en kan gepaard gaan met gevoeligheid, branderigheid en irritatie van de huid.

Rosacea op wang
Rosacea op wang bij jonge vrouw

De exacte oorzaak van rosacea is niet volledig bekend, maar het wordt verondersteld het resultaat te zijn van een combinatie van genetische en omgevingsfactoren. Er is enig onderzoek dat suggereert dat er een verband kan zijn tussen rosacea en gistinfecties, maar dat is nog niet hard gemaakt. Rosacea is in elk geval geen besmettelijke aandoening en wordt niet veroorzaakt door slechte hygiëne.

Meer weten over het behandelen van Rosacea?

Wat is Couperose?

Couperose, ook bekend als teleangiëctasieën, is een aandoening waarbij kleine bloedvaatjes in de huid van het gezicht verwijden en zichtbaar worden. Het resulteert in een roodachtige tot paarse verkleuring van de huid, vooral op de wangen, neus, kin en soms het voorhoofd.

Couperose op wang en neus
Couperose op wang en neus bij vrouw

Couperose wordt veroorzaakt door zwakke of beschadigde bloedvaatjes in de huid. Factoren die bijdragen aan de ontwikkeling van couperose zijn onder andere genetische aanleg, blootstelling aan zonlicht, veroudering, blootstelling aan extreme temperaturen, alcoholgebruik, hormonale veranderingen en bepaalde medicijnen.

Hoewel couperose op zichzelf geen medisch probleem is, kan het als cosmetisch storend worden ervaren. Veel mensen zoeken daarom behandeling om de zichtbaarheid van de bloedvaatjes te verminderen. Behandelopties voor couperose omvatten lasertherapie, elektrocoagulatie, IPL (intense gepulseerde licht) en medicinale crèmes die de roodheid kunnen verminderen.

Meer weten over het behandelen van Couperose?

Couperose kan worden beschouwd als een specifiek aspect van rosacea, namelijk de zichtbare bloedvaten en roodheid op het gezicht. Het wordt vaak gebruikt om het cosmetische aspect van de aandoening te benadrukken. Rosacea daarentegen omvat het bredere spectrum van symptomen en kenmerken, inclusief ontstekingen en mogelijke oogklachten.

Plan een intake