Home > Uitgelicht > Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van acne?

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van acne?

De meest voorkomende oorzaken van acne hebben wij hier voor je op een rij gezet. Let op: soms kunnen meerdere oorzaken acne tot gevolg hebben.

  • Overproductie van talg: Talgklieren in de huid produceren talg, een olieachtige stof die helpt de huid te hydrateren. Bij mensen met acne produceren de talgklieren echter te veel talg, waardoor de poriën verstopt kunnen raken.
  • Verstopte poriën: Wanneer dode huidcellen en overtollig talg zich ophopen in de poriën, kunnen ze verstopt raken. Dit creëert een ideale omgeving voor bacteriën om te groeien, wat leidt tot ontstekingen en puistjes.
  • Bacteriële infectie: De bacterie Propionibacterium acnes, die van nature op de huid aanwezig is, kan zich vermenigvuldigen in verstopte poriën en ontstekingen veroorzaken. Dit kan leiden tot de vorming van rode, ontstoken puistjes.
  • Hormonale veranderingen: Hormonale schommelingen, zoals tijdens de puberteit, menstruatiecyclus, zwangerschap of het gebruik van bepaalde medicijnen, kunnen de talgproductie verhogen en bijdragen aan de ontwikkeling van acne.
  • Ontsteking: Ontstekingsreacties in de huid spelen een rol bij de vorming van acne. De ontsteking kan leiden tot roodheid, zwelling en pijnlijke puistjes.
  • Genetische aanleg: Acne kan ook een genetische component hebben, wat betekent dat als acne in je familie voorkomt, je een verhoogd risico hebt om het zelf te ontwikkelen.
  • Omgevingsfactoren: Factoren zoals blootstelling aan bepaalde chemicaliën, wrijving op de huid, het gebruik van comedogene (poriën-verstoppende) cosmetica en het niet goed reinigen van de huid kunnen bijdragen aan het ontstaan of verergeren van acne.

Lees hier meer over het behandelen van acne.

Plan een intake