Home > Uitgelicht > Welke behandel-mogelijkheden zijn er voor acne?

Welke behandel-mogelijkheden zijn er voor acne?

Een huidtherapeut heeft meerdere mogelijkheden om je acne te behandelen. Behandelmethoden zijn:

 • standaard acne behandeling: deze hebben we voor je beschreven bij de acne behandeling (in drie stappen).
 • chemische peeling: deze wordt gebruikt om de bovenste huidlaag te verwijderen en te vernieuwen. Dit kan op de volgende manieren effect hebben:
  • Exfoliatie: De chemische oplossing in de peeling helpt bij het verwijderen van dode huidcellen en verstopte poriën op het huidoppervlak. Dit vermindert de opbouw van talg en verkleint de kans op verstopte poriën, wat kan leiden tot acne-uitbraken.
  • Verwijdering van talg en bacteriën: Chemische peelings kunnen helpen bij het verminderen van overtollige talgproductie, waardoor de vorming van mee-eters en puistjes wordt verminderd. Daarnaast kunnen sommige chemische oplossingen antibacteriële eigenschappen hebben, waardoor de aanwezigheid van acne-veroorzakende bacteriën wordt verminderd.
  • Ontstekingsremmende effecten: Acne gaat vaak gepaard met ontstekingen. Sommige chemische peelings hebben ontstekingsremmende eigenschappen, waardoor ze roodheid, zwelling en ontsteking in verband met acne kunnen verminderen.
  • Stimulatie van huidvernieuwing: Chemische peelings bevorderen de groei van nieuwe huidcellen en de productie van collageen en elastine, wat kan helpen bij het verminderen van littekens en het verbeteren van de algehele textuur en uitstraling van de huid.
 • micodermabrasie: bij deze methode worden eveneens de bovenste dode huidcellen verwijderd. Lees hier meer over bij de behandeling van microdermabracie.

Lichttherapie bij acne

Wat minder bekend maar steeds meer in opkomst is licht- of fototherapie bij acne. Door verschillende golflengtes te gebruiken kan acne op twee manieren aangepakt worden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van blauw lichttherapie en rood lichttherapie. Hieronder leggen we uit wat het verschil is.

 • Blauw lichttherapie: Blauw licht met een specifieke golflengte wordt gebruikt om acne te behandelen. Het werkt door de bacteriën Propionibacterium acnes, die acne veroorzaken, te doden. Het blauwe licht dringt diep in de huid en activeert fotodynamische moleculen binnen de bacteriën, wat resulteert in de vernietiging ervan. Blauw lichttherapie vermindert ontstekingen en puistjes en kan een effectieve behandelingsoptie zijn voor milde tot matige acne.
 • Rood lichttherapie: Rood licht met een specifieke golflengte stimuleert de collageenproductie en bevordert de regeneratie van huidcellen. Het helpt de ontsteking te verminderen, bevordert wondgenezing en kan helpen bij het vervagen van acne-littekens. Rood lichttherapie kan ook de talgproductie reguleren en de algemene huidconditie verbeteren.
Twee led-handstukken
Led-licht therapie voor de huid

Meer over lichttherapie

Lichttherapie wordt meestal uitgevoerd in de vorm van behandelingssessies waarbij speciale apparaten worden gebruikt om het blauwe of rode licht op de huid te richten. De duur en frequentie van de behandelingen kunnen variëren, afhankelijk van de ernst van de acne en de individuele behoeften. Lichttherapie is over het algemeen veilig, pijnloos en vereist geen hersteltijd. Het kan een effectieve aanvullende behandeling zijn bij de aanpak van acne, vooral wanneer andere behandelingen niet voldoende resultaat opleveren of bij personen die liever geen medicatie gebruiken.

Naar acne behandeling