Home > Uitgelicht > Welke huidbehandelingen doet een huidtherapeut allemaal?

Welke huidbehandelingen doet een huidtherapeut allemaal?

Een huidtherapeut voert huidbehandelingen uit om een aangedane of beschadigde huid te herstellen. Hieraan voorafgegaan heeft de huidtherapeut een vierjarige hbo-opleiding gevolgd. Huidtherapie is vergelijkbaar met fysiotherapie, maar dan voor de huid. Een huidtherapeut is een paramedicus. Huidtherapeuten staan ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici en zijn lid van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten. Elk jaar studeren er zo’n 150 huidtherapeuten af van de opleiding huidtherapie in Utrecht en de opleiding huidtherapie te Den Haag. En dat is nog te weinig om aan de vraag te voldoen!

Huidbehandelingen door huidtherapeuten zijn in ontwikkeling

De eerste behandelingen richtten zich op oedeemtherapie

behandeling oedeemtherapie van een been

Het vakgebied van de huidtherapie staat niet stil. In de beginjaren, zo’n 30 jaar geleden, werd er met name oedeem behandeld. Het vak werd toen “huid- en oedeemtherapie” genoemd. Nog steeds is oedeemtherapie een belangrijk onderdeel van het behandelpallet van huidtherapeuten. Aanvullend op deze behandelingen verstrekken huidtherapeuten steunkousen, ook wel therapeutisch elastische kousen genoemd.

Er zijn cosmetische huidbehandelingen bijgekomen

Beenvaatjes worden met laser verwijderd
Beenvaatjes worden met laser verwijderd

Nog niet zo lang geleden is het vakgebied doorontwikkeld naar meer cosmetische behandelingen. Debet hieraan is de opkomst van steeds betere apparatuur. Dat begon met IPL-apparatuur waarmee effectievere en sneller overbeharing behandeld kon worden. Inmiddels is dit overgenomen door laserplatforms die tevens een grotere diversiteit aan toepassingen mogelijk maakt. Denk hierbij aan het behandelen van couperose, verwijderen tatoeages, definitief ontharen en in het algemeen huidverbetering en huidverjonging. In het verlengde hiervan voeren huidtherapeuten ook steeds vaker cryolipolyse behandelingen uit. Deze behandeling met de specifieke apparatuur leidt er toe dat vet – veelal op de heupen – afneemt.
Naast apparatuur hebben ook producten voor peelings een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Er is een diversiteit op de markt waarmee peelings uitgevoerd kunnen worden voor het behandelen van acne, huidveroudering en huidverzorging. De huidtherapeut weet in het algemeen de juiste producten met de gewenste ingrediënten te selecteren voor haar praktijk.

Specifieke nieuwe behandelingen door huidtherapeuten

De laatste jaren heeft het vak huidtherapie veel aandacht en expertise opgebouwd voor de nabehandelingen van borstkanker. Hetgeen ook inhoud dat naast behandelen ook borstprotheses aangemeten en geleverd kunnen worden. De Nederlandse Vereniging van Huidtherapie heeft zich ingezet om eczeem te behandelen. Momenteel wordt het behandelen van eczeem door huidtherapeuten ingevoerd in samenwerking met Dermatologen.

Huidbehandelingen worden professioneel uitgevoerd

De huidtherapeut is door haar kennis in staat nieuwe huidbehandel-methoden te volgen en inhoudelijk te beoordelen. Zo zijn er een scala aan huidbehandelingen effectiever uit te voeren met laserapparatuur. Het werken met laserapparatuur en andere specialistische apparatuur kan alleen effectief indien begrepen wordt hoe die apparatuur werkt. Huidtherapeuten hebben de kennis om de werking van de apparatuur te doorgronden waardoor ze in staat zijn met die apparatuur optimale behandelresultaten op een veilige manier te halen. En dat geldt in dezelfde mate met peelings en de producten om peelings mee uit te voeren.

Resultaten van Huidbehandelingen worden vastgelegd en gevolg

Een huidtherapeut werkt volgens een vaste gestructureerde methode: “Huidtherapeutisch methodisch handelen”. Dat begint bij een intake en behandelplan tot het volgen van de resultaten. Op basis van de resultaten wordt de behandeling geëvalueerd en bijgesteld. Dit alles wordt vastgelegd en gemonitord in een zogenaamd Electronisch Patienten Dossier, kortweg EPD. De meest vooraanstaande en meestgebruikte programma voor huidtherapie is Skinadmin.

Een overzicht van behandelingen vind je op huidzorgzoeker.nl

Op deze site kun je makkelijk een overzicht maken en zoeken naar een behandeling bij jou in de buurt. Via de zoekpagina van huidzorgzoeker kun je de opties opgeven. De dichtstbijzijnde kliniek die de geselecteerde behandeling uitvoert vind je als eerste, daarna de klinieken iets verder weg. Er is bewust geen mogelijkheid voor een prijsvergelijking. De reden is dat alle aangesloten klinieken aan vrijwel dezelfde standaard voldoen. Bovendien is een prijsvergelijking erg moeilijk omdat je bijvoorbeeld niet kunt beoordelen of er met goede apparatuur wordt gewerkt. In het algemeen is de intake gratis. De indruk en afspraken die je dan kunt maken geven ons inziens de beste manier om een keuze te maken.

Tot slot

Daar waar bij gevonden klinieken icoontjes worden weergegeven, zijn dat icoontjes van leveranciers die gespecialiseerde laserplatforms of producten aan de betreffende kliniek geleverd hebben. Je kunt er vanuit gaan dat dit de gerenommeerde en betrouwbare leveranciers zijn die een naam hebben opgebouwd in huidtherapie-land. Voor de volledigheid, deze leveranciers zijn: