Home > Uitgelicht > Veneus oedeem, wat is dat?

Veneus oedeem, wat is dat?

Voordat we beginnen: “Onder het veneuze systeem worden de aders bedoeld die het bloed terugvoeren vanuit de weefsels naar het hart.”

Wanneer het veneuze systeem niet goed functioneert, kunnen de aders moeite hebben om bloed efficiënt terug naar het hart te pompen, vooral vanuit de onderste ledematen. Dit kan leiden tot verhoogde druk in de aderen en het lekken van vocht in het omliggende weefsel, wat resulteert in zwelling, meestal in de benen en enkels. Deze zwelling wordt oedeem genoemd.

Veneus oedeem wordt vaak veroorzaakt door aandoeningen zoals chronische veneuze insufficiëntie, die optreedt wanneer de kleppen in de aderen niet goed sluiten en de bloedstroom belemmerd raakt. Dit kan het moeilijker maken voor het bloed om naar het hart te stromen en kan leiden tot vochtophoping en zwelling.

Andere factoren die veneus oedeem kunnen veroorzaken of verergeren, zijn onder meer:

  • een zittende levensstijl
  • obesitas
  • zwangerschap
  • langdurig staan of zitten

Behandeling hiervan kan bestaan uit het dragen van compressiekousen, het aanpassen van levensstijl gewoonten, het verhogen van lichamelijke activiteit, en in sommige gevallen kan medicatie worden voorgeschreven om de symptomen te verminderen.

Leiden spataders tot veneus veneus oedeem?

Wat zijn spataders?

Spataders zijn vergrote, verwrongen aders die dicht onder het oppervlak van de huid liggen. Ze ontstaan wanneer de kleppen in de aders niet goed functioneren, waardoor het bloed moeilijk kan terugstromen naar het hart. Dit kan leiden tot stilstaand bloed en een ophoping van druk in de aders. Spataders komen vaak voor in de benen en kunnen cosmetisch ongemak veroorzaken, maar ze kunnen ook pijn, zwelling en vermoeidheid veroorzaken.

Wat is het verband tussen spataders en veneus oedeem?

Spataders kunnen een factor zijn die bijdraagt aan de ontwikkeling van veneus oedeem. Als de kleppen in de aders niet goed werken vanwege spataders, kan dit de veneuze circulatie belemmeren en leiden tot vochtophoping in het omliggende weefsel. De verhoogde druk in de aders als gevolg van spataders kan de vorming van oedeem bevorderen.

Het is belangrijk om op te merken dat niet alle mensen met spataders ook veneus oedeem ontwikkelen, en niet alle gevallen van veneus oedeem worden veroorzaakt door spataders.

Spataders op been van een vrouw
Spataders op been van een vrouw

Terug naar behandeling van oedeemtherapie.

Plan een intake