Home > Uitgelicht > Wat is vitiligo en is het te behandelen?

Wat is vitiligo en is het te behandelen?

Vitiligo is een chronische huidaandoening die wordt gekenmerkt door het verlies van pigmentatie in bepaalde delen van de huid. Omdat pigment kleur geeft aan de huid, resulteert het ontbreken hiervan in het ontstaan van witte of lichtgekleurde vlekken op verschillende delen van het lichaam. Vitiligo kan overal op de huid voorkomen, inclusief het gezicht, de handen, de armen, de benen en de geslachtsdelen. Hoe is Vitiligo te behandelen?

Vitiligo op handen
Twee handen met vitiligo
Vitiligo over het hele lichaam
Vitiligo over het hele lichaam

Wat is de oorzaak van Vitiligo?

De exacte oorzaak van vitiligo is nog niet bekend, maar men denkt dat het een auto-immuunziekte is waarbij het immuunsysteem per abuis de melanocyten aanvalt. Melanocyten zijn de cellen die verantwoordelijk zijn voor de productie van het pigment dat de huid, het haar en de ogen kleur geeft. Wanneer deze cellen worden aangetast, ontstaan er dus witte vlekken.

Vitiligo kan op elke leeftijd beginnen, maar het komt vaak voor bij mensen onder de 20 jaar. De ernst en omvang van de aandoening kunnen variëren van persoon tot persoon. Sommige mensen hebben slechts enkele kleine vlekken, terwijl anderen grotere delen van hun huid kunnen verliezen.

Hoe vindt de behandeling plaats?

Een fundamentele aanpak voor het behandelen van vitiligo ontbreekt helaas. Er zijn wel cremes, zalven en medicijnen die de pigmentproductie stimuleren, maar deze worden alleen in zeer specifieke gevallen ingezet. Meestvoorkomende behandeling is het toepassen van camouflagetherapie. Meer weten over camouflagetherapie behandeling.

Plan een intake